3.Dikyamaç Köyü Kültür, Sanat Ve Yaşam Tarzı Festivali Yapıldı

Kasım 26, 2019

3. Dikyamaç Köyü Kültür, Sanat ve Yaşam Tarzı Festivali 13 Ağustos 2019 (Kurban Bayramı 3. Günü) Salı günü Dikyamaç Köyü Köy meydanında saat 10.00-18.00 saatleri arasında başarılı bir şekilde yapılmıştır.

Festivale Artvin Milletvekili,   Arhavi Belediye Başkanı, Arhavi il genel meclisi üyeleri, siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katılmıştır. Açılış konuşmaların ilkini Köy muhtarı İdris NUMANOĞLU yaptı. Köyün yapmış olduğu faaliyetler ile genel olarak yerel yönetim ve yöneticilerden taleplerini ve desteklerini dile getirdi. Dernek başkanı Prof.Dr.Maksut COŞKUN Festivallerin tanıtım ve kültürel özelliklerin yaşatılması açısında önemli bir faaliyet olduğunu, Dikyamaç köyü ve müzesinin ilimizin en çok ziyaret edilen bir merkez haline geldiğini ve buranın en çok konaklamanın yapılacağı bir merkez olması için çalışmalar yapıldığını vurgulamıştır. Müzede yaklaşık olarak 850 obje sergilendiğini, bu önemli merkeze ulaşımın iyileştirilmesi, daha kısa bir yol güzergah çalışmasının yapılması gerektiğini, koy konağının yapılması çalışmalarınında sona gelinildiğini ve doğa sporları ile ilgili 5 günlük bir eğitimin yapıldığını bundan sonra da güzergah çalışmelerının yapılacağını ifade etmiştir. Arhavi Belediye Başkanı Vasfi Kurtoğlu, Arhavinin festivaller ilçesi olduğunu, bu organizasyonların çok başarılı bir şekilde yapıldığını, Dikyamaç Köyünün bir cazibe merkezi haline geldiğini ifade ederek emeği geçenlere, müzenin kurucusu merhum Naim ÖZKAZANÇ’I rahmetle andığını ifade etti ve desteklerini sürdüren ÖZKAZANÇ ailesine ve dernek başkanına teşekkür etti. Artvin Milletvekili Erkan Balta konuşmalarında festivallerin önemini vurgulayıp yapılan bu organizasyonu emeği geçenlere teşekkür ederek, yörenin ve Dikyamaç köyünün ihtiyaçlarının öncelikli olduğunu ve bu konuda desteklerinin artarak süreceğini belirtti.

 Protokol konuşmalarından sonra Arhavi ve köyümüzün ve müzenin tanıtımı, yöre kültürünün gelişimi ve alanında ön plana çıkmış sanatçı, yazar ve sporculara başarı belgeleri takdim edildi. Arhavi Belediyesi Halk Dansları Topluluğunun gösterisi büyük takdir topladı ve gösterinin son kısmında festivale katılanlar da eşlik etti. Yöresel yiyecek olarak hamsili ekmek, termoni ve laz böreği ikram edildi. Yerel ses ve enstruman sanatçıları gösterileri, Damat bağlama, Çocuklar oyunu gösterisi, Kampara patlatma yarışması, Koca  Ayak yarışması ve Ongore taşıma geleneği canlandırıldı.  Bu programlar arasında horon ve halk oyunları gösterileri de geniş bir biçimde yer aldı. Festivale halkımız büyük ilgi göstermiş ve yaklaşık 650 kişi festivale katılmıştır. Bunun yanında Gürcistanda yaşayan soydaşlarımız da festivalimize büyük ilgi göstermiş ve 40 kişilik bir grup katılmıştır. Bunlar içinde Dikyamaç ve cıvar köyleri ile Artvin’ li hemşerilerimizin ve diğer illerin insanları yanında bir şekilde buralardan göç etmiş insanlarımızın de katılmış olması da büyük önem taşımaktadır..

 Gürcistan’ da yaşayan aynı dili konuştuğumuz soydaşlarımız da festivalimize büyük ilgi göstermiş ve 40 kişilik bir grup katılmıştır. Bu grup içinde bulunan lazca şarkılar ve türküler korosunun gösterisi de büyük ilgi gördü ve alkış aldı. Böylece Gürcistan’ da yaşayan soydaşlarımız ile tanışma ve kaynaşma fırsatı elde edildi.  Festival alnında yerel sanatçılara el sanatı ürünlerini ve köy kadınlarımızın yaptığı yöresel gıda ürünlerini(reçel çeşitleri, bal vs.) sergilemeleri  için  stand tahsisi edildi.

Festivallerin olmazları arasında çocuklarımız bulunmaktadır. Çocuklarımız (04-12 yaş grubu) için görevli yaka kartları hazırlanmış ve çocuklarımız onore edilmiştir. Yine geleneksel bir çocuk oyunu olan uçtu uçtu kuş uçtu yarışması düzenlenerek katılanlara madalya verilmiş ve onlara da bu festivalde değer verildiği ifade edilmeye çalışılmıştır.

Yerel tulum ve kemençe eşliğinde horon oyunları büyük ilgi görmüş ve hemen hemen tüm konukların katılımı ile büyük horon halkaları oluşmuştur. Festival etkinlikleri katılımcılar tarafından çok beğenilmiş ve takdir toplamıştır. Değerli protokol da düzenleme ile ilgili güzel ifadeler kullanmıştır. Güneşli bir havada başarılı bir şekilde festival tamamlanmıştır.