Artvin'in İlk Ve Tek Müzesi Açıldı

Ekim 25, 2012

Arhavi'ye bağlı Dikyamaç köyünde iş adamı Naim Özkazanç tarafından yaptırılan Dikyamaç Köyü Yaşam Tarzı Müzesinin açılışı yapıldı.

Artvin valisi Necmettin Kalkan müzenin açılışını gerçekleştirdi. Törene gerek yurt içinden gerekse yurt dışından ilgi oldukça fazla idi. Yağmur altındaki açılışta büyük coşku ve heyecan hakimdi. Artvin ilinin ilk ve tek müzesinin açılışı Arhavi-Dikyamaç köyüne nasip oldu.

Müze binası aslen Dikyamaç Köyünden olan ve halen İstanbul’da yaşayan işadamı Naim Özkazanç tarafımdan restore edildi. Açılışa Vali Necmettin Kalkan’ın yanı sıra, ilçe kaymakamı Bülent Bayraktar, belediye başkanı Coşkun Hekimoğlu, işadamlarımızdan Yavuz Batum, Naim Özkazanç , Ankara Üniversitesi öğretim görevlisi Prof.Dr. Maksut Coşkun, İstanbul Üniversitesinden Prof.Dr. Avni Kuru, Tiflis Üniversitesi Türkoloji Bölümü öğretim görevlileri Keti Lortkipanidze – Nato ve Zezva Kavtaradze, sanatçı Birol Topaloğlu , siyasi parti ilçe başkanları, sivil toplum örgütleri ve çevre ilçeden gelen köylü vatandaşlar katıldılar.

Açılışa yoğun bayram programı olması nedeniyle geç katılan Artvin Valisi Necmettin Kalkan’ı Dikyamaç köyünde Kaymakam, Belediye başkanı, köy muhtarı ve köyün ileri gelenleri karşıladı. Vali Kalkan köy halkının ilgisi ve heyecanını taktir ettiğini ve bir ilki başardıklarını dile getirdi, Vali “ Artvin ilinin ilk müzesi burada açılıyor, ve bu müzede geleneksel yaşamdan günümüze kadar köy halkımızın günlük hayatlarındaki materyaller sergilenmekle, gelecek kuşaklara büyük kaynak ve örnek oluşturması düşünülmüş. Bu konuda hassasiyet gösteren Dikyamaç köyü halkına ve özellikle iş adamı Naim Özkazanç bey’e teşekkür ediyorum. Yıkılmış, kullanılamaz haldeki okulun onarımını ve restorasyonunu gerçekleştirerek adeta ortaya örnek bir eser çıkarmış. Bu konuda yöre halkının da destek vermesi takdire şayandır. Köyünden önemli ve kariyer sahibi insanlar çıkarmış Dikyamaç köyüne de bu yakışır. İlimizin bu ilk ve tek müzesinin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Turizme çok önemli katkısı olacağına inancım tamdır. Ve bu hareketle Arhavi her zamanki gibi ayrıcalığını göstermiştir.” Dedi.